Składniki:
Babka
- 6 jajek
- 25 g masła
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- szklanka Cukru Drobnego Diamant
- 6 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g borówki amerykańskiej lub innych owoców
- 1 łyżka octu
- świeża mięta do dekoracji
„włosy” z karmelu
- Cukier Drobny Diamant
Będą ci potrzebne:
- forma do babki
DO UDEKOROWANIA:
- borówki lub inne owoce
- listki mięty
Sposób przygotowania:
babka
krok 1
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj w dużej misce. Pokrój masło na kawałki i zmiksuj w drugiej misce, stopniowo dodając cukier i ucierając całość na jednolitą masę. Dodaj po kolei 6 jajek, miksując za każdym razem. Dodaj suche składniki z pierwszej miski, wymieszaj i dodaj olej. Dolej octu i wszystko dokładnie zmiksuj.
krok 2
Do zmiksowanej masy wrzuć borówki. Dokładnie wysmaruj masłem formę na babkę i podsyp delikatnie mąką. Wlej masę do formy i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę ze 180 do 165 stopni i piecz 45 min.
„włosy” z karmelu
krok 3
Wsyp cukier na patelnię. Podgrzewaj i mieszaj ruszając patelnią (NIE ŁYŻKĄ, bo powstaną grudki!). Gdy cukier się skarmelizuje, odstaw do lekkiego przestygnięcia i obserwuj, jak gęstnieje. Gdy konsystencja cukru stanie się „ciągnąca”, rozpocznij tworzenie nitek, czyli włosów, wyciągając je z masy przy pomocy widelca, chwytając palcami, tworząc coraz większy kłębek.
dekorowanie
krok 4
Upieczoną i wystudzoną babkę udekoruj białym lukrem (przepis jak zrobić lukier TUTAJ), borówkami oraz listkami mięty. Na środku babki umieść kłębek „włosów” z karmelu i GOTOWE.
Zobacz inne przepisy
z cukrami Diamant!
Produkty Diamant
idealne do pieczenia
Social media
Obserwuj nas i bądź na bieżąco!
Polub
Facebook
Polub
Instagram
Polub
You Tube