Diamant.pl

Pobierz
PDF
z przepisami

e-sklep

Składniki:

Babka

  • 6 jajek
  • 25 g masła
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • szklanka Cukru Drobnego Diamant
  • 6 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g borówki amerykańskiej lub innych owoców
  • 1 łyżka octu
  • świeża mięta do dekoracji

„włosy” z karmelu

  • Cukier Drobny Diamant

Będą ci potrzebne:

  • forma do babki

DO UDEKOROWANIA:

  • borówki lub inne owoce
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

babka

krok 1

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj w dużej misce. Pokrój masło na kawałki i zmiksuj w drugiej misce, stopniowo dodając cukier i ucierając całość na jednolitą masę. Dodaj po kolei 6 jajek, miksując za każdym razem. Dodaj suche składniki z pierwszej miski, wymieszaj i dodaj olej. Dolej octu i wszystko dokładnie zmiksuj.

krok 2

Do zmiksowanej masy wrzuć borówki. Dokładnie wysmaruj masłem formę na babkę i podsyp delikatnie mąką. Wlej masę do formy i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę ze 180 do 165 stopni i piecz 45 min.

„włosy” z karmelu

krok 3

Wsyp cukier na patelnię. Podgrzewaj i mieszaj ruszając patelnią (NIE ŁYŻKĄ, bo powstaną grudki!). Gdy cukier się skarmelizuje, odstaw do lekkiego przestygnięcia i obserwuj, jak gęstnieje. Gdy konsystencja cukru stanie się „ciągnąca”, rozpocznij tworzenie nitek, czyli włosów, wyciągając je z masy przy pomocy widelca, chwytając palcami, tworząc coraz większy kłębek.

dekorowanie

krok 4

Upieczoną i wystudzoną babkę udekoruj białym lukrem (przepis jak zrobić lukier TUTAJ), borówkami oraz listkami mięty. Na środku babki umieść kłębek „włosów” z karmelu i GOTOWE.

Zobacz inne przepisy

z cukrami Diamant!

Produkty Diamant

idealne do pieczenia

Social media

Obserwuj nas i bądź na bieżąco!