Diamant.pl

Pobierz
PDF
z przepisami

e-sklep

Składniki:

spód Ciasta

  • 160 g ciastek zbożowych
    (np. pełnoziarnistych lub owsianych)
  • 50 g ciepłego lub lekko roztopionego masła

masa serowa

  • 250 g sera ricotta
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki Cukru Pudru Diamant
  • 1 łyżka aromatu cytrynowego
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 20 g żelatyny w proszku

Warkocz

pszczółki

  • rodzynki w czekoladzie
  • migdały
  • 100 g Cukru Pudru Diamant
  • 2-3 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny
  • szczypta kurkumy jako naturalny, żółty barwnik

Będą ci potrzebne:

  • tortownica o średnicy ok. 24 cm
  • papier do pieczenia
  • umyta i osuszona folia bąbelkowa

DO UDEKOROWANIA:

  • kilka plasterków cytryny
  • jadalne kwiaty

Sposób przygotowania:

Spód ciasta

krok 1

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Ciastka rozkrusz i zmieszaj z masłem. Spód tortownicy o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp pokruszone ciasteczka, uklep i uformuj płaski spód.

Warkocz

krok 2

Z 3 pasków kruchego ciasta (przepis tutaj) zaplatamy warkocz.

krok 3

Tortownicę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do momentu, aż warkocz się zarumieni.

masa serowa

krok 4

Zmiksuj ricottę, mascarpone, cukier puder i aromat do otrzymania jednolitej masy.

krok 5

Zalej żelatynę 100 ml zimnej wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała, a następnie podgrzewaj na palniku pilnując, by się nie zagotowała, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z palnika i przestudź.

krok 6

Do ciepłej, lecz nie gorącej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Dodaj kolejne 2 łyżki i ponownie wymieszaj. Dodaj całość do masy serowej i miksuj, aż się połączą.

krok 7

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i dodaj w dwóch turach do masy serowej, za każdym razem mieszając.

PLASTER MIODU

krok 8

Masę serową wyłóż na ciasteczka i wyrównaj szpatułką. Połóż na masę folię bąbelkową wypukłą stroną do dołu i lekko dociśnij, by wtopiła się w masę. Włóż do lodówki, by sernik dobrze stężał, a wzór się utrwalił.

krok 10

Na schłodzonym serniku ułóż warkocz, a wierzch udekoruj słodkimi pszczółkami, plasterkami cytryny i jadalnymi kwiatami.

Pszczółki

krok 9

Migdały namocz w zimnej wodzie przez około 3-5 minut – tak, by lekko zmiękły, ale nie rozmoczyły się i nie odkleiła się od nich ciemniejsza skórka.

Miękkie migdały delikatnie pokrój nożem na cienkie plasterki.

Dokładnie przesiej cukier puder przez sitko do miski, dodaj 2 łyżki wody lub soku i kurkumę, a następnie mieszaj tak długo, aż lukier osiągnie pożądaną, lejącą się konsystencję. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodaj łyżkę wody, jeśli zbyt rzadki – dodaj łyżkę cukru.

Płynnym lukrem maluj cieniutkie paski na rodzynkach np. nabierając lukier łyżką i przechylając ją tak, by spływał cieniutką strużką na rodzynki.

Nie czekając, aż lukier zastygnie, przyklej do rodzynków płatki migdałów w miejscu skrzydełek.

Zobacz inne przepisy

z cukrami Diamant!

Produkty Diamant

idealne do pieczenia

Social media

Obserwuj nas i bądź na bieżąco!