Składniki:
spód Ciasta
- 160 g ciastek zbożowych
(np. pełnoziarnistych lub owsianych) - 50 g ciepłego lub lekko roztopionego masła
masa serowa
- 250 g sera ricotta
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki Cukru Pudru Diamant
- 1 łyżka aromatu cytrynowego
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 20 g żelatyny w proszku
Warkocz
- kruche ciasto ( link )
pszczółki
- rodzynki w czekoladzie
- migdały
- 100 g Cukru Pudru Diamant
- 2-3 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny
- szczypta kurkumy jako naturalny, żółty barwnik
Będą ci potrzebne:
- tortownica o średnicy ok. 24 cm
- papier do pieczenia
- umyta i osuszona folia bąbelkowa
DO UDEKOROWANIA:
- kilka plasterków cytryny
- jadalne kwiaty
Sposób przygotowania:
Spód ciasta
krok 1
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Ciastka rozkrusz i zmieszaj z masłem. Spód tortownicy o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp pokruszone ciasteczka, uklep i uformuj płaski spód.
krok 3
Tortownicę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do momentu, aż warkocz się zarumieni.
masa serowa
krok 4
Zmiksuj ricottę, mascarpone, cukier puder i aromat do otrzymania jednolitej masy.
krok 5
Zalej żelatynę 100 ml zimnej wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała, a następnie podgrzewaj na palniku pilnując, by się nie zagotowała, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z palnika i przestudź.
krok 6
Do ciepłej, lecz nie gorącej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Dodaj kolejne 2 łyżki i ponownie wymieszaj. Dodaj całość do masy serowej i miksuj, aż się połączą.
krok 7
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i dodaj w dwóch turach do masy serowej, za każdym razem mieszając.
PLASTER MIODU
krok 8
Masę serową wyłóż na ciasteczka i wyrównaj szpatułką. Połóż na masę folię bąbelkową wypukłą stroną do dołu i lekko dociśnij, by wtopiła się w masę. Włóż do lodówki, by sernik dobrze stężał, a wzór się utrwalił.
krok 10
Na schłodzonym serniku ułóż warkocz, a wierzch udekoruj słodkimi pszczółkami, plasterkami cytryny i jadalnymi kwiatami.
Pszczółki
krok 9
Migdały namocz w zimnej wodzie przez około 3-5 minut – tak, by lekko zmiękły, ale nie rozmoczyły się i nie odkleiła się od nich ciemniejsza skórka.
Miękkie migdały delikatnie pokrój nożem na cienkie plasterki.
Dokładnie przesiej cukier puder przez sitko do miski, dodaj 2 łyżki wody lub soku i kurkumę, a następnie mieszaj tak długo, aż lukier osiągnie pożądaną, lejącą się konsystencję. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodaj łyżkę wody, jeśli zbyt rzadki – dodaj łyżkę cukru.
Płynnym lukrem maluj cieniutkie paski na rodzynkach np. nabierając lukier łyżką i przechylając ją tak, by spływał cieniutką strużką na rodzynki.
Nie czekając, aż lukier zastygnie, przyklej do rodzynków płatki migdałów w miejscu skrzydełek.
Zobacz inne przepisy
z cukrami Diamant!
Produkty Diamant
idealne do pieczenia
Social media
Obserwuj nas i bądź na bieżąco!
Polub
Facebook
Polub
Instagram
Polub
You Tube