Diamant.pl

Pobierz
PDF
z przepisami

e-sklep

Składniki

muffiny

  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • ekstrakt waniliowy
  • 125 g Cukru Drobnego Diamant
  • 155 g maki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

krem

  • 200 g miękkiego masła
  • 170 g mleka skondensowanego
  • 2 łyżki Cukru Pudru Diamant

Będą ci potrzebne :

  • papilotki do muffinek
  • rękaw cukierniczy

DO UDEKOROWANIA:

  • kilka plasterków cytryny
  • jadalne kwiaty
  • masa cukrowa lub marcepan
  • barwniki spożywcze
  • małe, jadalne jajeczka
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Muffiny

krok 1

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wymieszaj jogurt, masło, ekstrakt waniliowy. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę, cukier, sodę i sól. Wymieszaj i przełóż do papilotek. Piecz ok. 15 minut

Krem

krok 2

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodaj mleko skondensowane ciągle mieszając. Dodaj barwnik spożywczy (np. zielony, przepis na zielony krem TUTAJ ). Nakładaj krem na muffiny np. za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki.

DEKORACJA MUFFINÓW:

krok 3

Maczaj pianki marshmallow w lukrze i cukrze dekoracyjnym, a następnie umieszczaj na muffince. Buźkę wykonaj z masy cukrowej lub marcepanowej, zabarwionej barwnikami spożywczymi. Baranek gotowy!

krok 4

Całego muffinka delikatnie obtocz w cukrze dekoracyjnym. Uszy uformuj z masy cukrowej lub marcepanowej, posyp barwionym cukrem dekoracyjnym i umieść na muffince. Królik gotowy!

krok 5

Uformuj gniazdko przy pomocy rękawa i bardzo drobnej końcówki, a następnie połóż na nim słodkie, jadalne jajeczka. Ptasie gniazdko gotowe!

krok 6

Krem zabarw na zielono (jak to zrobić, TUTAJ). Uformuj źdźbła trawy przy pomocy rękawa i odpowiedniej końcówki, dodaj jajeczka. Wiosenna trawa gotowa!

Zobacz inne przepisy

z cukrami Diamant!

Produkty Diamant

idealne do pieczenia

Social media

Obserwuj nas i bądź na bieżąco!