Składniki
muffiny
- 130 g jogurtu naturalnego
- 80 g roztopionego masła
- 2 jajka
- ekstrakt waniliowy
- 125 g Cukru Drobnego Diamant
- 155 g maki
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
krem
- 200 g miękkiego masła
- 170 g mleka skondensowanego
- 2 łyżki Cukru Pudru Diamant
Będą ci potrzebne :
- papilotki do muffinek
- rękaw cukierniczy
DO UDEKOROWANIA:
- kilka plasterków cytryny
- jadalne kwiaty
- masa cukrowa lub marcepan
- barwniki spożywcze
- małe, jadalne jajeczka
- listki mięty
Sposób przygotowania:
Muffiny
krok 1
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wymieszaj jogurt, masło, ekstrakt waniliowy. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę, cukier, sodę i sól. Wymieszaj i przełóż do papilotek. Piecz ok. 15 minut
Krem
krok 2
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodaj mleko skondensowane ciągle mieszając. Dodaj barwnik spożywczy (np. zielony, przepis na zielony krem TUTAJ ). Nakładaj krem na muffiny np. za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki.
DEKORACJA MUFFINÓW:
krok 3
Maczaj pianki marshmallow w lukrze i cukrze dekoracyjnym, a następnie umieszczaj na muffince. Buźkę wykonaj z masy cukrowej lub marcepanowej, zabarwionej barwnikami spożywczymi. Baranek gotowy!
krok 4
Całego muffinka delikatnie obtocz w cukrze dekoracyjnym. Uszy uformuj z masy cukrowej lub marcepanowej, posyp barwionym cukrem dekoracyjnym i umieść na muffince. Królik gotowy!
krok 5
Uformuj gniazdko przy pomocy rękawa i bardzo drobnej końcówki, a następnie połóż na nim słodkie, jadalne jajeczka. Ptasie gniazdko gotowe!
krok 6
Krem zabarw na zielono (jak to zrobić, TUTAJ). Uformuj źdźbła trawy przy pomocy rękawa i odpowiedniej końcówki, dodaj jajeczka. Wiosenna trawa gotowa!
Zobacz inne przepisy
z cukrami Diamant!
Produkty Diamant
idealne do pieczenia
Social media
Obserwuj nas i bądź na bieżąco!
Polub
Facebook
Polub
Instagram
Polub
You Tube