Składniki:
ciasto
- 130 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 130 ml oleju rzepakowego
- 125 g Cukru Drobnego Diamant
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże jaja
- 150 g marchewki startej na dużych oczkach
- 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
krem
- 15 g serka Philadelphia
- 50 g masła
- 1/8 szklanki Cukru Pudru Diamant
Będą ci potrzebne:
- rózga kuchenna
- forma do pieczenia o średnicy 18-20 cm
- rękaw cukierniczy
DO UDEKOROWANIA:
- listki mięty
Sposób przygotowania:
ciasto
krok 1
Nagrzej piekarnik do 160 stopni i upewnij się, że składniki są w temperaturze pokojowej. Umieść w misce olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj rózgą kuchenną aż składniki się połączą.Dodaj najpierw jedno jajko, potem drugie, za każdym razem mieszając dokładnie rózgą. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiej bezpośrednio do wymieszanych składników. Wymieszaj rózgą, by składniki się połączyły, nie dłużej.
krok 2
Dodaj startą marchew, posiekane orzechy i wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut, do suchego patyczka.
krem
krok 3
Masło i przesiany cukier w temperaturze pokojowej umieść w misie miksera i miksuj do momentu, aż masa będzie puszysta i jasna. Dodaj serek w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztuj i dosłodź w razie potrzeby.
dekorowanie
krok 4
Wyjmij i wystudź ciasto. Posmaruj wierzch kremem z serka i wygładź. Do rękawa cukierniczego przełóż lukier (przepis na lukier TUTAJ - dla uzyskania koloru dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy) i krótkimi kreskami imitujacymi wzór marchewki ozdób ciasto. Na koniec dodaj zielone listki mięty. Smacznego!
Zobacz inne przepisy
z cukrami Diamant!
Produkty Diamant
idealne do pieczenia
Social media
Obserwuj nas i bądź na bieżąco!
Polub
Facebook
Polub
Instagram
Polub
You Tube