Diamant.pl

Pobierz
PDF
z przepisami

e-sklep

Składniki:

ciasto

  • 130 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 130 ml oleju rzepakowego
  • 125 g Cukru Drobnego Diamant
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jaja
  • 150 g marchewki startej na dużych oczkach
  • 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich

krem

  • 15 g serka Philadelphia
  • 50 g masła
  • 1/8 szklanki Cukru Pudru Diamant

Będą ci potrzebne:

  • rózga kuchenna
  • forma do pieczenia o średnicy 18-20 cm
  • rękaw cukierniczy

DO UDEKOROWANIA:

  • listki mięty

Sposób przygotowania:

ciasto

krok 1

Nagrzej piekarnik do 160 stopni i upewnij się, że składniki są w temperaturze pokojowej. Umieść w misce olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj rózgą kuchenną aż składniki się połączą.Dodaj najpierw jedno jajko, potem drugie, za każdym razem mieszając dokładnie rózgą. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiej bezpośrednio do wymieszanych składników. Wymieszaj rózgą, by składniki się połączyły, nie dłużej.

krok 2

Dodaj startą marchew, posiekane orzechy i wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut, do suchego patyczka.

krem

krok 3

Masło i przesiany cukier w temperaturze pokojowej umieść w misie miksera i miksuj do momentu, aż masa będzie puszysta i jasna. Dodaj serek w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztuj i dosłodź w razie potrzeby.

dekorowanie

krok 4

Wyjmij i wystudź ciasto. Posmaruj wierzch kremem z serka i wygładź. Do rękawa cukierniczego przełóż lukier (przepis na lukier TUTAJ - dla uzyskania koloru dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy) i krótkimi kreskami imitujacymi wzór marchewki ozdób ciasto. Na koniec dodaj zielone listki mięty. Smacznego!

Zobacz inne przepisy

z cukrami Diamant!

Produkty Diamant

idealne do pieczenia

Social media

Obserwuj nas i bądź na bieżąco!