Składniki:
kruche ciasto
- 175 g mąki pszennej
- 25 g Cukru Pudru Diamant
- 100 g schłodzonego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
lukier królewski
- ok. 65 g białka (z 2 jajek)
- 300 g Cukru Pudru Diamant
- ok. 4-5 kropli soku z cytryny
Będą ci potrzebne:
DO UDEKOROWANIA:
- masa cukrowa lub marcepanowa różne kolory
Sposób przygotowania:
kruche ciasto
krok 1
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wrzuć składniki do miksera i miksuj aż ciasto stworzy gładką kulę. Możesz też włożyć je do miski, posiekać nożem i ucierać krótko, aż się połączą. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
krok 2
Rozwałkuj na grubość ok. 3mm, delikatnie podsypując mąką Wytnij z niego kształt jajka, najlepiej pomagając sobie wyciętym z papieru szablonem. Wytnij z ciasta długie paski o szerokości ok. 5mm. Zakręcaj je ze sobą, tworząc warkocz. Ułóż go wzdłuż obwodu wyciętego uprzednio kształtu jajka. Piecz w piekarniku przez około 12 minut.
lukier
krok 3
Przygotuj lukier królewski (przepis TUTAJ). Odlej niewielką ilość lukru do osobnego naczynia, a następnie zabarw na dowolny kolor barwnikiem spożywczym. Resztę lukru wylej na powierzchnię przestudzonego mazurka, rozprowadź równomiernie. Zabarwiony lukier wykładaj w niewielkich porcjach na powierzchnię białego lukru.
krok 4
Patyczkiem lub wykałaczką twórz fantazyjne wzory. Pozostaw do zastygnięcia
ozdoby
krok 5
Z masy cukrowej lub marcepanowej o różnych kolorach powycinaj kwiaty.
krok 6
Udekoruj mazurek wcześniej wykonanymi kwiatami. SMACZNEGO!
Zobacz inne przepisy
z cukrami Diamant!
Produkty Diamant
idealne do pieczenia
Social media
Obserwuj nas i bądź na bieżąco!
Polub
Facebook
Polub
Instagram
Polub
You Tube