Diamant.pl

Pobierz
PDF
z przepisami

e-sklep

Składniki:

kruche ciasto

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g Cukru Pudru Diamant
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

lukier królewski

  • ok. 65 g białka (z 2 jajek)
  • 300 g Cukru Pudru Diamant
  • ok. 4-5 kropli soku z cytryny

Będą ci potrzebne:

DO UDEKOROWANIA:

  • masa cukrowa lub marcepanowa różne kolory

Sposób przygotowania:

kruche ciasto

krok 1

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wrzuć składniki do miksera i miksuj aż ciasto stworzy gładką kulę. Możesz też włożyć je do miski, posiekać nożem i ucierać krótko, aż się połączą. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

krok 2

Rozwałkuj na grubość ok. 3mm, delikatnie podsypując mąką Wytnij z niego kształt jajka, najlepiej pomagając sobie wyciętym z papieru szablonem. Wytnij z ciasta długie paski o szerokości ok. 5mm. Zakręcaj je ze sobą, tworząc warkocz. Ułóż go wzdłuż obwodu wyciętego uprzednio kształtu jajka. Piecz w piekarniku przez około 12 minut.

lukier

krok 3

Przygotuj lukier królewski (przepis TUTAJ). Odlej niewielką ilość lukru do osobnego naczynia, a następnie zabarw na dowolny kolor barwnikiem spożywczym. Resztę lukru wylej na powierzchnię przestudzonego mazurka, rozprowadź równomiernie. Zabarwiony lukier wykładaj w niewielkich porcjach na powierzchnię białego lukru.

krok 4

Patyczkiem lub wykałaczką twórz fantazyjne wzory. Pozostaw do zastygnięcia

ozdoby

krok 5

Z masy cukrowej lub marcepanowej o różnych kolorach powycinaj kwiaty.

krok 6

Udekoruj mazurek wcześniej wykonanymi kwiatami. SMACZNEGO!

Zobacz inne przepisy

z cukrami Diamant!

Produkty Diamant

idealne do pieczenia

Social media

Obserwuj nas i bądź na bieżąco!