Składniki:
kruche ciasto
- 90 g zimnego masła
- 100 g Cukru Pudru Diamant
- 175 g maki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
lukier królewski
- ok. 65 g białka (z 2 jajek)
- 300 g Cukru Pudru Diamant
- ok. 4-5 kropli soku z cytryny
Będą ci potrzebne:
- rękaw cukierniczy
- odpowiednia końcówka
DO UDEKOROWANIA:
- pianki marshmallow
- cukierki typu lentilky
- Cukier Dekoracyjny Diamant
Sposób przygotowania:
kruche ciasto
krok 1
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Składniki wrzuć do miksera i miksuj aż ciasto stworzy gładką kulę lub umieść w misie, posiekaj je nożem i wyrób krótko do połączenia się składników. Kruche ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
WYKRAWANIE
krok 2
Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie mąką.Wykrawaj okrągłe kształty i układaj na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy. Piecz w piekarniku przez około 12 minut
LUKIER KRÓLEWSKI
krok 3
W misie miksera umieść wszystkie składniki i ucieraj przez około 10-20 minut na najniższych obrotach (by cukier nie napowietrzył się; pęcherzyki powietrza sprawiają, że lukier pęka). Ucieraj do momentu, aż nie będzie ani jednej, małej grudki. Idealna konsystencja do lukrowania dużych, płaskich powierzchni to ta, w której lukier nie spływa ze szpatułki, lecz delikatnie się na niej zagina. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – więcej białka. 3. Przełóż lukier do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i polukruj ciastka
dekorowanie
krok 4
Zanurzaj pianki marshmallow do połowy w lukrze, a następnie w cukrze dekoracyjnym, i umieszczaj na świeżo polukrowanych ciasteczkach tak, by idealnie się z nimi połączyły
krok 5
Z cukierków typu lentilky zrób łapki zajączka.
krok 6
Lentilky w całości kładź płasko, a te przekrojone na pół, skierowane wąskim bokiem do góry. GOTOWE!
Zobacz inne przepisy
z cukrami Diamant!
Produkty Diamant
idealne do pieczenia
Social media
Obserwuj nas i bądź na bieżąco!
Polub
Facebook
Polub
Instagram
Polub
You Tube