Diamant.pl

Pobierz
PDF
z przepisami

e-sklep

Składniki:

kruche ciasto

  • 90 g zimnego masła
  • 100 g Cukru Pudru Diamant
  • 175 g maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

lukier królewski

  • ok. 65 g białka (z 2 jajek)
  • 300 g Cukru Pudru Diamant
  • ok. 4-5 kropli soku z cytryny

Będą ci potrzebne:

  • rękaw cukierniczy
  • odpowiednia końcówka

DO UDEKOROWANIA:

  • pianki marshmallow
  • cukierki typu lentilky
  • Cukier Dekoracyjny Diamant

Sposób przygotowania:

kruche ciasto

krok 1

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Składniki wrzuć do miksera i miksuj aż ciasto stworzy gładką kulę lub umieść w misie, posiekaj je nożem i wyrób krótko do połączenia się składników. Kruche ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

WYKRAWANIE

krok 2

Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie mąką.Wykrawaj okrągłe kształty i układaj na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy. Piecz w piekarniku przez około 12 minut

LUKIER KRÓLEWSKI

krok 3

W misie miksera umieść wszystkie składniki i ucieraj przez około 10-20 minut na najniższych obrotach (by cukier nie napowietrzył się; pęcherzyki powietrza sprawiają, że lukier pęka). Ucieraj do momentu, aż nie będzie ani jednej, małej grudki. Idealna konsystencja do lukrowania dużych, płaskich powierzchni to ta, w której lukier nie spływa ze szpatułki, lecz delikatnie się na niej zagina. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – więcej białka. 3. Przełóż lukier do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i polukruj ciastka

dekorowanie

krok 4

Zanurzaj pianki marshmallow do połowy w lukrze, a następnie w cukrze dekoracyjnym, i umieszczaj na świeżo polukrowanych ciasteczkach tak, by idealnie się z nimi połączyły

krok 5

Z cukierków typu lentilky zrób łapki zajączka.

krok 6

Lentilky w całości kładź płasko, a te przekrojone na pół, skierowane wąskim bokiem do góry. GOTOWE!

Zobacz inne przepisy

z cukrami Diamant!

Produkty Diamant

idealne do pieczenia

Social media

Obserwuj nas i bądź na bieżąco!